2009. december 19., szombat

Gyorshír

Leslie Caron, életének több Oscar-jelölését követően, végre az idei év decemberében csillagot kapott a Hírességek sétányán, amellyel az Akadémia a színésznő érdemeinek elismerését fejezte ki.

A francia származású Leslie egy véletlennek köszönhetően került az álomgyárba, ugyanis eredetileg édesanyja nyomdokaiba lépve, balerinának készült. Aki keresztülhúzta számításait, az maga Gene Kelly volt, aki az éppen terhes Cyd Charisse helyett végül a 19 éves lányt választotta az „An American In Paris” című musicalhez partneréül 1951-ben. Már első alakítását annyira meggyőzőnek találta a szakma, hogy Hollywoodba költözve az ötvenes évek több népszerű zenés-táncos filmjében is szerepet kapott. Ám a zöld szemű szépség sem kerülhette el a legtöbb csinos színésznő filmes „sorsát”: szépen beskatulyázták a bájos cicababa karakterébe. Bár 1953-ban még Oscar-díjra is jelölték a „Lili” című filmért és számos remek Broadway darabban is feltűnhetett, mégsem elégítették ki ezek a lehetőségek és visszatért Európába másféle kihívásokat keresve. Számítását meg is találta, mert tíz évvel első jelölését követően ismét várományosa lett a Filmakadémia díjának a „The L-Shaped Room” nyújtott alakításáért. Legutóbb például a „Chocolat” című filmben is láthattuk a 78 éves színésznőt, aki kecses bájából mit sem vesztett az elmúlt évek alatt.

Bár Hollywoodot az utóbbi időkben elkerülte, két alkalommal mégis kivételt tett. Az egyik ok az volt, amikor 2008-ban, ötven évvel az eredeti kópia után, digitálisan is megjelent a „Gigi” című film, melynek főszerepét ő alakította. Ebből az alkalomból hívták meg a hivatalos ceremóniára, ezzel is kifejezve a szakma tiszteletét a díva iránt, hiszen a film által begyűjtött 9 Oscar-díj jórészt neki köszönhető. Idén decemberben pedig Leslie Caron-nak csillagot adományoztak a hollywood-i Hírességek sétányán. Az idős színésznő napjainkban már igen ritkán forgat, szülőhazájába visszatérve egy kis panziót igazgat, amely Párizstól körülbelül 100 km-re található egy mindössze ötezer lelket számoló kis faluban. A „La Lucarne Aux Chouettes”, azaz Bagolyvár nevű fogadó burgundi ételspecialitásokkal várja a vendégeit Villeneuve-Sur-Yonne-ban. Azt hiszem tudom hová kell(ene) tavasszal utaznunk Cicával! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 

Made by Lena