2009. november 14., szombat

Inspiráció 1.

Amióta körülbelül két hete úgy igazán vörösre festettem az amúgy is ilyen árnyalatú hajamat, még többet nézegetem a régi idők hollywood-i színésznőinek klasszikus frizuráit, hogy ne csak színben, hanem a formában, hajviseletben is megújuljak, új ötletet kapjak. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy néhányukat, akik a legnagyobb hatással voltak-vannak rám, bemutassam. Mondjuk hajszín szerint kategorizálva és korlátozva magam 3-3 főre, nehogy eltúlozzam a bejegyzések terjedelmét.

Kezdjük a vörösekkel!

Lucille Ball

Részemről jelenleg az abszolút kedvenc „redhead”, és mivel hűséges típus vagyok, szerintem jó ideig így is marad. A harmincas évek ragyogó és intelligens nője volt, így nem is olyan meglepő, hogy a lökött komika szerepét is volt mersze felölteni agyafúrt és jó érzékű üzletasszonyként, mikor a „B-filmek királynőjeként” nem járt nagyobb sikerrel a film fővárosában. Végül kiderült, hogy ez csak igazán az ő műfaja és egyszerűen öröm látni, hogy szinte fürdik ebben a szerepkörben, például az I Love Lucy sorozatban (1953), ami szerintem alapmű.


Rita Hayworth

Egy másik tehetséges komika, aki azonban drámai(bb) szerepekben is maradandót alkotott. A „szerelem istennője” megtisztelő címet intenzív szexuális vonzerejének, remek táncosi mivoltának és belülről sugárzó szépségének is köszönhette. Emellett a hollywoodi sztárgyár egyik első „termékeinek” egyike, aki elképesztő átalakításon esett keresztül (hozzátenném, a mostanság előszeretettel alkalmazott plasztikai sebészet segítsége nélkül), amelyen belül leginkább szigorú fogyókúrája és az igen fájdalmas és brutális elektrolízis-kezelés miatt érzek vele együtt, amelyet hajdúsítás érdekében írtak elő a számára. A Gilda (1946) című film-noir-ban fantasztikusan testhezálló szerepben domborít, így legjobb filmjei egyikének nyugodtan nevezhetem, emellett személyes kedvencem még a Cover Girl (1944).

Maria Montez

Az egzotikus külsejű, vörös hajú latin hősnő a negyvenes évek filmjeiben, aki elsősorban feltűnő, extravagáns jelmezeiről, csodás ékszereiről volt híres és ezért megkapta a „technicolor királynője” nevet is. Egyik nagy sikerfilmje a White Savage (1943), emellett ajánlom a Gypsy Wildcat – et (1944) is.










+ 1 fő (Mert szokás szerint nem bírok magammal.)

Maureen O’Hara

Dús vörös hajával, villámló szemével és erős arccsontozatával ő volt a vászon egyik legnagyobb amazonja a színes, szélesvásznú kalandfilmekben. A magas, karcsú és a kortárs színésznőkhöz képest meglehetősen sportos alkatú Maureen egyedülálló volt abban is, hogy egyik filmjében sem kért kaszkadőrt a jeleneteihez. Maradandó alakítást nyújt többek között a McLintock! (1963) című filmben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 

Made by Lena