2010. augusztus 5., csütörtök

Saddle Shoe


Ez a mai rendhagyó bejegyzés lesz, kissé (nagyon) fashion-blog jellegű. Az elmúlt kommentmentes időszak alatt arra az elhatározásra jutottam, hogy nem fogom magam mereven tartani az eddigi struktúrához, inkább mindig az aktuális hangulatom lesz az, ami meghatározza az olvasnivalót (és nem feltétlenül az aktuális „évfordulók” stb.).

Amikor a klasszikus, időtálló, vagy „örök darabokról” esik szó, akkor mindenképpen meg kell(ene) említeni a saddle-shoe-t. Ezt az első ránézésre sokaknak férfiasnak tűnő cipőt azonban jórészt a bowling pályákra, vagy farsangi, haloween-i bulikra száműzik napjainkban. Utóbbi esetben jellemzően édes, habos zoknikkal, pudils pörgős szoknyával és cicaszemüveggel kiegészítve a cipőt… És ez az a verzió, amitfelejtsük el! Főleg abban az esetben, ha már elmúltunk 12 évesek.


A saddle-shoe viseletének ez a félreértelmezése azonban éppen a múltjában gyökerezik, pontosabban a „bobby-soxer”-ek külsejének eltúlzott, sziruposan elferdített felidézésében. Ez a kifejezés a negyvenes évek Amerikájában született meg és azokat a lányokat illették vele, akik az akkortájt tinisztárként tündöklő Frank Sinatra fanatikus rajongói voltak. A „bobby-sox girl”-ök kötelező kelléke volt a (többnyire) fehér, rövid szárú, sok esetben masnival vagy csipkével díszített zokni, amivel a már említetten férfiasabb stílusú cipőket tették feminimebbé. Amiket azért is kedveltek, mert órákig lehetett bennük (kényelmesen) álldogálni, míg bejutottak egy koncertre, és utána rekord-ideig lehetett bennük ropni Frank slágereire. A trend az ötvenes évek gimnáziumaiban tovább hódított, amikor a dinerekben hétvégente és az iskolai bálokban is ebben a szerelésben rázták a lányok. És itt a lényeg: a tinédzserek! Azt hiszem nem is kell tovább magyarázni, hogy miért hatalmas FAIL a már említett (félre)értelmezés.


A saddle shoe autentikus viselete „mezítláb”, illetve a már említett zoknival történik, azonban a csipkés verziót és a túlzottan masnis megoldásokat kerülni ajánlott. Erősen. A klasszikus értelmezésnek a legjobb példáit főleg (és legegyszerűbben) az 1940-es és 1950-es évek egyetemistái között találhatjuk meg. Emellett vessünk egy pillantást a Twin Peaks Audrey-jára is, aki kifogástalanul viseli a „topánt” a sorozatban.


Nagyon jó modern(ebb) felfogású szetteket is össze lehet válogatni (párat be is szűrok inspirációként), érdemes kísérletezni fekete (nejlon) harisnyával vagy hosszabb szárú zoknikkal is. A hagyományos fekete-fehér verzió mellett már rengeteg színkombinációban beszerezhető a cipő. Szerintem érdemes beruházni egy igényes darabba, mert ebben az esetben még az unokáink is örülni fognak annak, amit megörökölnek.
Én már rajta vagyok az ügyön! :)

1 megjegyzés:

  1. Jaj hát ezt imádom :) Eleve az ilyen típusú lapos cipő elképesztően hasznos, sajnos nincs fekete-fehérem, csak egy egyszínű feketém, mert főleg esős és rohangálós napokra vettem, de tényleg időálló darab.
    Milyen jó lenne, ha a való életben is találkoznék (több) olyan emberrel, akiknek van eszük meg szemük meglátni, hogy milyen sokszínűen lehetne öltözködni a mai egyenruhák (conversecsőgatyapólóvasalthaj, nemár) helyett, főleg ha egy inspirációt merítenénk a múltból.

    VálaszTörlés

 

Made by Lena