2010. február 18., csütörtök

Gyorshír - Szerelmes levelek a kalapács alatt

Ismét szolgáltat témát a blog számára (méghozzá egy cseppet sem meglepő vonatkozásban) az Egyesült Államok 35., és talán leghíresebb-hírhedtebb elnöke. Ugyanis kalapács alá kerülnek John Fitzgerald Kennedy titkos szerelmes levelei, amelyeket 1953 és 1955 között írt egy svéd lánynak. Gunilla von Post 1997-ben megjelent könyvében tárta először a nyilvánosság elé románcát Kennedy-vel, mely röpke, ám annál szenvedélyesebb kapcsolat a későbbi elnök házassága előtt kezdődött, de a pár azután is találkozgatott, miután Kennedy oltár elé vezette Jacqueline Bouvier-t.

Kennedy és Gunilla von Post 1953 nyarán találkozott a francia Riviérán: az ambiciózus amerikai szenátor ekkor 36 éves volt, a svéd lány pedig 21. A pár áttáncolta az éjszakát, majd búcsúzóul szenvedélyes csókot váltott. Már házasságkötése után, 1954. június 28-án keltezett levelében Kennedy arról ír, hogy Európába készül, jachtot bérel, s körbehajózza a Földközi-tengert Gunilla társaságában. A titkos légyott terve azonban kútba esett Kennedy súlyos gerincproblémái miatt. 1954 novemberében a manhattani kórházból írt levele tele van sóvárgással és a meghiúsult randevú miatti bánattal.

"Két hónap óta vagyok kórházban. Rendkívül elkeseredtem, amikor az utolsó pillanatban meghiúsult az európai utam, hiszen Párizsba készültél és olyan jól eltölthettük volna az időt" - írja a jövendőbeli elnök, aki levele végén megkérdi szerelmétől, nincs-e arra valamilyen lehetőség, hogy Gunilla az Egyesült Államokba jöjjön. A szerelmeseknek csupán a következő évben sikerült találkozniuk, amikor egy hetet tölthettek kettesben egy svédországi ódon kastélyban. "Egy hétre kikölcsönöztem, egy csodálatos hétre, amelynek élményét soha és senki nem veheti el tőlem" - nyilatkozta Gunilla von Post.


Kennedy utolsó levele 1955 augusztusában íródott, amelyben a politikus arról ír, hogy a sors elválasztja szerelmétől. A levelekre a Legendary Auctions (www.legendariauctions.com) honlapon lehet licitálni. A kikiáltási ár 25 ezer dollár (4,9 millió forint), de a szervezők reményei szerint akár 100 ezer dollárt (19.8 millió forintot) is elérheti a bevétel.


A bejegyzésemhez felhasználtam a múlt-kor portál egy anyagát is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 

Made by Lena