2010. január 21., csütörtök

Búcsú Mr. Country Gentleman-től

2010. január 16-án nyolcvankét évesen elhunyt Carl Smith, adta hírül a BBC. A legendás countryénekes-dalszerzőt Tennessee-beli otthonában érte a halál, aminek pontos okát még nem közölték a sajtóval.


Carl Smith 1927. március 15-én született Maynardville-ben, és azt követően határozta el még gyerekként, hogy zenész lesz, hogy meghallgatott egy rádióműsort. Tinédzserkorában kezdett el gitározni, tizenöt évesen egy együttessel közösen lépett fel, tizenhét évesen pedig már a rádió közvetítette előadásait. Az ötvenes évek sztárjává vált mikor a Columbia Records szerződést kötött vele, innentől kezdve nem volt megállás. Ontotta magából a slágereket, amelyek Amerika-szerte ismertté tették a nevét.
1952-ben feleségül vette June Cartert. Lányuk, Rebecca Smith 1955-ben született meg, aki felnőttként Carlene Carter néven szintén híres countryénekessé vált. A pár 1957-ben vált el, June Carter később Johnny Cash felesége lett, míg Smith feleségül vette Goldie Hill énekesnőt, aki 2005-ben rák miatt bekövetkezett haláláig együtt élt vele.

A hetvenes évek végén vonult vissza, miután a karrierje a hatvanas években „hanyatlásnak” indult. Az utóbbi évtizedekben, mikortól az ötvenes évek zenéje újra a reneszánszát éli, ismét felfedezte magának a közönség és azok hallgatták lelkesen (köztük én is) , akiknek azelőtt csak a szüleik vagy nagyszüleik ismerhették és szerethették.



Pályafutása során két westernfilmben is szerepelt, illetve saját zenés műsort vezetett Carl Smith's Country Music Hall címen. A világhírű énekest 2003-ban iktatták be a Country Hall of Fame-be. A New York Times értesülései szerint két fia, két lánya és számos unokája gyászolja.

Ismét a zenei élet egy legendás alakja búcsúzott el örökre.

(A bejegyzéshez segítségemre volt a http://www.femina.hu/ oldal.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 

Made by Lena