2009. december 14., hétfő

A Bond-lányok

James Bond, a 007-es ügynök karakterét Ian Flemming kreálta 1953-ban. A dupla nulla megjelölés jelentése az, hogy felhatalmazással rendelkezik gyilkolásra is, ha a körülmények azt indokolják. A jellegzetes bemutatkozás, melyet a legtöbb filmben hallhatunk, („Bond. James Bond.”) az évek során a figura védjegyévé vált, hasonlóan kedvenc italához, a rázott és nem kevert vodka martini-hez, valamint örökös eleganciájához. A filmvásznon Sean Connery (1962-1967, 1971), George Lazenby (1969), Roger Moore (1973-1985), Timothy Dalton (1987-1994), majd Pierce Brosnan (1995-2004) és Daniel Craig (2005- ) testesítették meg az eredeti titkos ügynököt. A legnagyobb sikerre egyértelműen Connery és Moore vitte a Bond-karaktert.

Az első film, a Dr. No 1962-ben szabályosan megrengette a mozikat, hiszen a filmtörténet egyik első bikinis jelenete látható benne (mindezzel igazán divatba hozva ezt a „modern” fürdőruhatípust). Már innen, a kezdetektől fogva rendkívül fontos kiegészítője volt minden filmnek a Bond-lányok karaktere, akik kivétel nélkül valamilyen formájú szerelmi viszonyba bonyolódtak ügynökünkkel. A rendezők fantasztikusnál fantasztikusabb szépségű színésznőket vonultattak fel az évek során, a hölgyek jelenlétét hol csupán a mozi fényének emelésére korlátozva, hol komolyabb, a cselekmény és az aktuális küldetés szempontjából is fontosabb feladatot adva nekik. A már említett fürdőruhás jelenet szereplője a gyönyörű Ursula Andress volt, aki később az 1967-es Casino Royale című filmben is szerepet kapott. Szintén többszörös meghívást érdemelt ki Eunice Gayson és Angela Scoular, emellett rövidebb szerepeket kaptak még Bond-filmekben, egy régebbi, főbb alakításuk után: Martine Beswick, Nadja Regin, Maud Adams és Valerie Leon. Annak ellenére, hogy gyakran igen kevés színészi kvalitást igényelnek ezek a filmes alakítások, mégis rendkívül jó kiugrási lehetőséget biztosíthatnak az addig ismeretlen vagy kevésbé ismert színésznőknek. Honor Blackman, majd később Diana Rigg is például Bond-lány alakítása után lett igazán híres szülőföldjén, Angliában.

Akit bővebben érdekelnek ezek a szép hölgyek, azoknak ajánlom a Bond Girls Are Forever: The Woman Of James Bond című könyvet, melynek társszerzője, egy volt Bond-lány, Maryam D’Abo.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 

Made by Lena